“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Als de IB-aanslag 2021 net nu ongelegen komt als ook de energieafrekening binnenvalt, wat kunt u doen?

Oei, alles komt tegelijk

Stel, u ontvangt de voorlopige of definitieve aanslag inkomstenbelasting (IB) en Zorgverzekeringswet (Zvw) met een flink bedrag om te betalen. Ook had u laatst de energieafrekening binnen en is het termijnbedrag van de energie verdriedubbeld. Een beetje veel, alles tegelijk. Welke mogelijkheden heeft u voor de IB-aanslagen (voorlopige/definitieve)?

Voorlopige aanslag. Er zijn twee soorten voorlopige aanslagen IB en Zvw die u van de Belastingdienst kunt ontvangen:

  1. de voorlopige aanslagen IB en Zvw die u op basis van de door u ingediende aangifte IB ontvangt;
  2. de voorlopige aanslagen IB en Zvw die u automatisch krijgt in december 2022 of januari 2023 en die betrekking hebben op 2023. Deze aanslagen zijn gebaseerd op een schatting van uw inkomen en mag u in termijnen betalen. Tip.  Controleer op MijnBelastingdienst of de gegevens kloppen en of de aanslag niet te hoog is. Is de aanslag niet juist, dan kunt u deze wijzigen op MijnBelastingdienst.

Welke mogelijkheden heeft u?

Kort uitstel voor vier maanden. U kunt zonder nader onderzoek op schriftelijk, Postbus 100, 6400 AC Heerlen, of telefonisch, (0800) 0543, verzoek kort uitstel van betaling krijgen van maximaal vier maanden vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u heeft eerder altijd op tijd, juist en volledig aangifte gedaan van de belasting waarvoor u uitstel van betaling wilt;
  • uw totale openstaande belastingschuld (loonheffing, btw, IB, Zvw, toeslagen, e.d.) is minder dan € 20.000. Een belastingschuld waartegen u bezwaar heeft gemaakt en uitstel van betaling heeft gekregen, telt niet mee;
  • het betreft geen voorlopige aanslag IB en Zvw die u in meerdere termijnen mag betalen;
  • u heeft geen openstaande aanslagen waarvoor u een dwangbevel heeft gekregen;
  • u heeft niet eerder uitstel van betaling gekregen wegens betalingsproblemen of vanwege de verrekening met een belastingteruggaaf.

Let op. Kort uitstel van betaling voor belastingen die u op aangifte moet betalen (zoals de btw en loonheffingen), kunt u pas vragen nadat u de naheffingsaanslag binnen heeft.

Betalingsregeling. Is vier maanden te kort voor u of voldoet u niet aan de voorwaarden voor het korte uitstel van vier maanden, dan kunt u een betalingsregeling aanvragen van maximaal twaalf maanden vanaf de datum waarop u de regeling heeft gekregen. Let op 1.  Heeft u voor deze aanslag reeds vier maanden kort uitstel gehad, dan bedraagt de maximale looptijd van de betalingsregeling twaalf maanden, gerekend vanaf de datum waarop het kort uitstel is toegekend. Let op 2.  Om voor een betalingsregeling in aanmerking te kunnen komen, moet u alle belastingen waarvoor u aangifte doet, op tijd betalen. Ook kan de Belastingdienst u vragen om een zekerheid, zoals een bankgarantie, een hypotheekrecht of een verpanding. Het formulier voor het aanvragen van een betalingsregeling vindt u op https://bit.ly/3TTuzHiTip.  Heeft u een gezonde onderneming en spelen er bijzondere omstandigheden (zoals hoge energiekosten), waardoor u tijdelijk betalingsproblemen heeft, dan kunt u wellicht uitstel van betaling krijgen voor een langere periode dan twaalf maanden of zonder dat u voor 100% zekerheden moet geven.

Check om welke soort aanslag het gaat. Kies dan voor kort uitstel van betaling voor vier maanden. Is dat te kort of voldoet u niet aan de voorwaarden, kies dan voor twaalf maanden uitstel.

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl