“…Doet u waar u goed in bent en laat de rest aan ons over…”

Wanneer verjaren uw vorderingen?

Verjaringstermijn

Vordering uit factuur. Juristen spreken over een verjaringstermijn van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis uit overeenkomst (artikel 3:307 lid 1 BW) . De vordering die uit een factuur volgt, is afhankelijk van de reden waarvoor de factuur verzonden is.

Zakelijke klanten. Indien u een product of dienst levert aan een zakelijke klant, dan bedraagt de verjaringstermijn van een factuur aan de zakelijke klant vijf jaar. De verjaringstermijn start na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de vordering opeisbaar is geworden oftewel: de betalingstermijn is verstreken.

Voorbeeld.Een factuur aan een zakelijke klant met factuurdatum 1 maart 2019, met een betalingstermijn van 14 dagen na factuurdatum, verjaart op 16 maart 2024.

Let op. In het buitenland gelden vaak andere verjaringstermijnen dan in Nederland. Ook kunnen er andere regels gelden voor stuiting van de verjaring.

Diensten aan consumenten. Ook in het geval wanneer u diensten levert aan consumenten, bedraagt de verjaringstermijn van een factuur vijf jaar.

Producten aan consumenten. Bij een consumentenkoop verjaart de rechtsvordering tot betaling van de koopprijs door verloop van twee jaren. (art. 7:28 BW) . Een consumentenkoop is de koop met betrekking tot een roerende zaak, elektriciteit daaronder begrepen. Koopt een particulier bijvoorbeeld een wasmachine bij u, en weigert hij de factuur te voldoen, dan kunt u in principe na twee jaar geen betaling meer afdwingen.

Gevolgen van verjaring

Indien een factuur verjaart, is het niet meer mogelijk om betaling van de factuur bij de rechter af te dwingen. Tip. Dat betekent echter niet dat de vordering niet meer bestaat. De vordering kan alsnog worden ingelost door:

  • een vrijwillige betaling van uw debiteur;
  • een betaling ‘per ongeluk’ door uw debiteur;
  • een verrekening met een schuld die u heeft aan uw debiteur.

Wettelijke betalingstermijn. Vanaf 2013 geldt er een standaardbetalingstermijn van 30 dagen. U mocht daarvan afwijken indien dit voor beide partijen aanvaardbaar was.

Let op. Vanaf 1 juli 2017 is het echter voor grote bedrijven verboden om een betalingstermijn van langer dan 60 dagen te hanteren. Staat er in contracten of algemene voorwaarden toch een betalingstermijn van meer dan 60 dagen, dan is deze bepaling ongeldig. De standaardbetalingstermijn van 30 dagen gaat dan gelden. Grote bedrijven zijn bedrijven die een uitgebreide jaarrekening moeten deponeren.

Hoe voorkomt u verjaring? U voorkomt verjaring door ervoor te zorgen dat de verjaringstermijn weer opnieuw ingaat. In de wet spreekt men dan van ‘stuiting van de verjaring’. Tip. Stuur voor het einde van de verjaringstermijn een schriftelijke aanmaning of een schriftelijke mededeling waarin u zich als schuldeiser ondubbelzinnig het recht op nakoming voorbehoudt.

Let op. Laat u zich hierover dus juridisch goed adviseren als uw belangen groot zijn.

Voorkom verjaring: de termijn is voor facturen aan zakelijke klanten en bij diensten aan particulieren vijf jaar en bij facturen voor goederen aan particulieren twee jaar! Zorg dat de verjaringstermijn opnieuw ingaat door bijv. een schriftelijke aanmaning te sturen voordat uw factuur verjaart. bron:indicator

Wilhelminalaan 1, 1441 EK Purmerend
Tel: 0299-767002 / E-mail: info@partnersinadministraties.nl